fredag 30. november 2012

Deilig dessert på en fredag



Helg er himmelsk, det er det ingen tvil om. Og hva er vel bedre enn å starte helgen med en dessert? Mitt tips er hjemmelaget sjokolademousse. Det er enkelt å lage og smaker nydelig. Jeg har brukt en oppskrift fra Love Manuela, med 70% sjokolade. Ingenting er så godt som dessert og kaker laget med mørk sjokolade!
 
 
Ønsker dere alle en herlig fredagskveld :)
 
Silje

onsdag 28. november 2012

Saftige boller med vanilje og havrgryn

 
Lyst på noe litt annerledes enn vanlige boller? I dag laget jeg boller med vanilje og havregryn. De blir litt tyngre med havregryn i, men veldig saftige.
 
 
 
Bare ta en vanlig bolledeig, bytt ut noe av hvetemelet med havregryn, og tilsett vaniljestang. En halv stang eller  en hel stang, hvis du vil ha ekstra mye vaniljesmak.
 
 
Pensle med egg og strø for eksempel perlesukker på toppen.
 
 
Boller er kjempegreit å ha i fryseren hvis man får uventet besøk, eller får lyst på noe "nybakt" :)
 
Ha en fin kveld!
 
Silje
 
 
 

mandag 26. november 2012

Cookies with chocolate of your choice


Kjeks med biter av sjokolade inni sier du? Nam!

Kanskje en av syv sorter til jul i år?
 Jeg har brukt litt ulike typer sjokolade i disse kjeksene.


 
Her er oppskriften, hvis noen ønsker å prøve seg http://www.passionforbaking.com/blog/2010/10/26/super-gode-bounty-kjeks/
 
 
Bruk forskjellige sjokolader, som jeg har gjort, eller lag kjeks med din favoritt!
 
 
Må snart begynne å tenke på hva slags julekaker jeg skal bake i år, det er jo så mye å velge mellom!
 
Ha en fin mandagskveld alle sammen :)
 
Silje

lørdag 24. november 2012

Deilig, mørk fristelse


I dag syntes jeg det var på tide å smake på vaniljeisen jeg laget på torsdag. Og hva smaker vel bedre sammen med vaniljeis enn sjokolade! Så jeg laget, med litt inspirason, en oppskrift på brownies, og prøvde den ut. Det ble en mørk, saftig kake med 70 % sjokolade.

Og så er det jo lørdag også, så ingen dårlig samvittighet :)
 
 
Ha en flott lørdagskveld!
 
Silje


torsdag 22. november 2012

Hjemmelaget vaniljeis

 
I dag fant jeg frem min rosa kokebok for å finne noe moro jeg kunne lage. Da fant jeg denne enkle oppskriften på vaniljeis. Denne kan alle lage, og hvem liker vel ikke vaniljeis? :)
 
Vaniljeis
 
4 eggeplommer
2 hele egg
200 g melis
1 ts SP*
5 dl kremfløte
2 ts vaniljeessens eller 1 vaniljestang
 
Pisk eggeplommer, hele egg, melis og SP til eggedosis, ca 10 minutter
 
Stivpisk kremfløte tilsatt vanilje. Tilsett kremen i eggedosisen. Bland forsiktig til det blir en lett og luftig røre. Ha blandingen i en bolle og sett i fryseren. Rør etter 30 minutter, og frys så til iskremen er stiv.

(Love Manuela-Manuela Kjeilen)
 
 
*SP er en kakestabilator som gjør at eggene beholder mer av sin struktur og stivhet under pisking, denne gjør iskremen mer stabil. SP kan kjøpes på f.eks. www.cacas.no.
 
 
 
Jeg brukte vaniljestang i min iskrem. Jeg synes at når man først skal lage is fra bunnen av, så må man ha ekte vanilje :)

 
 
Foreløpig ser iskremen bra ut, men det blir spennende å se når den blir ordentlig stiv. Den smakte iallefall nydelig!

Ønsker dere en fin kveld :)

Silje


onsdag 21. november 2012

Små gleder på en onsdag

En liten onsdagsdessert er alltid deilig :)
 

I dag laget jeg noen små smuldrepaier med eple.
 Jeg smurte små ildfaste former og fylte dem med epler i biter. Smuldredeigen laget jeg av smør, mel, havregryn, og litt sukker, og smuldret over eplene. Jeg lot det stå i stekovnen i ca 10 minutter på 200 grader. Vispet krem med litt vaniljesukker, og hadde en skje med krem oppå paien før servering. Legg gjerne kremen oppå når paien er varm, så smelter den ned i eplene.
 
 
 
Nam nam!
 
 
Jeg byttet en spilledåse til den yngste dattera mi i dag, og endte opp med denne fantastisk søte ugla som jeg skal henge på vogna. Og så matcher den vognposen også, veldig fornøyd med det :)
 
 
Og som prikken over i'en på en fin dag, så fikk jeg Bo Bedres store julebok i posten i dag. Kjempemye fint, og veldig inspirerende. Gleder meg til å kikke i den!
 
Ha en flott kveld alle sammen :)
 
Silje

tirsdag 20. november 2012

Ikke helt som planlagt..



Du vet når du egentlig skal lage noe, men så blir det plutselig noe helt annet? Ikke? Jeg har ikke opplevd det så mye selv heller. Men i dag skjedde det ihvertfall hjemme hos oss.
 
 
 
 Jeg skulle bake noe sammen med den eldste dattera mi, men så skjedde det et eller annet underveis, og plutselig var det noe helt annet som lå foran meg på benken.
 
 
Ikke så galt at det ikke er godt for noe da, vi endte jo opp med noen søte, små kaker. Og dattera mi ble kjempefornøyd. Men tror ikke jeg tør å fortelle dere hva det egentlig skulle vært :)
 
 
Håper dere har hatt en fin tirsdag!
 
Silje
 

søndag 18. november 2012

En solfylt søndag- en perfekt dag til å...

...bake? Egentlig ikke. Det er nok heller en perfekt dag til å være ute og kose seg. Men når man har ei jente med omgangssyke hjemme,og man helst vil være i nærheten av henne hele dagen, må man finne på noe for å få tida til å gå. Så da passet det fint å eksperimentere litt med cupcakes.
 
 
 
Eksperimentet endte med sjokoladecupcakes. I deigen er det litt creme fraiche og havregryn. Saftige og gode cupcakes.
 
 
Smørkrem med hjemmelaget vaniljesukker er perfekt frosting på sjokoladecupcakes.
 
 
Så er det bare å dele ut baksten, og spre litt glede på en søndagsettermiddag :)
 
Ha en fortsatt fin søndag!
 
Silje
 
 

lørdag 17. november 2012

Ingenting er som hjemmebakt brød

Jeg må bare dele denne brødoppskriften med dere. Jeg søkte på nettet etter oppskrifter på grovbrød, og fant denne på www.klikk.no. Det er ikke alltid at hjemmebakte brød blir så saftige, men dette brødet ble saftig og kjempegodt! Jeg brukte fin sammalt spelt i stedet for grov sammalt rug. Denne oppskriften er til to brød.
 
 
 
Saftig grovbrød
 
5 dl naturell yoghurt
5 dl lunkent vann
1 ss olje
50 gjær, tørr eller fersk
3 ts salt
1 ts sukker
3 dl hvetekli
3 dl havregryn
3 dl fin, sammalt spelt
6 dl grov, sammalt hvete
12 dl hvetemel
 
Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin, og elt godt til en jevn deig 6-10 min. Dekke bollen med plastfolie og hev til dobbel størrelse, 45-50 min. Når den er ferdig hevet, tar du den ut av bollen og knar til den blir smidig. Form til brød, og legg oppi smurte eller bakepapirkledde brødformer. Dekk med plastfolie, og la de heve i 30-40 min. Stekes på nederste rille i 45 min. Avkjøles på rist.
 
 
Det er vel ingenting i hele verden som kan måle seg med nybakt brød :)
 
 
Ha en knallfin lørdagskveld!
 
Silje
 

torsdag 15. november 2012

Vanilje til lunsj

I dag laget jeg kesampletter til lunsj, med min egen lille vri på selvfølgelig :) Utrolig enkelt å lage, og de smakte kjempegodt! Denne oppskriften gir 6-8 stk, avhengig av størrelsen.
 
 
Vaniljelapper
 
1 boks vaniljekesam
2 egg
1 dl hvetemel
2 ts bakepulver
 
 
Bland alt sammen til en fin, jevn røre. La den svelle i 10-15 minutter. Stek i teflonpanne, gjerne med litt smør. Server med friske bær, litt syltetøy eller noe annet godt.
 
 
Enjoy!
 
God torsdagskveld :)
 
Silje
 

onsdag 14. november 2012

Pretty little things



Kjøpte ny lampe til stua i dag. Jeg fant endelig en jeg var fornøyd med. Og så glad man blir bare av å kjøpe en ny lampe :) Jeg synes hele tv-kroken ble annerledes, og mye finere. Det er ikke så mye som skal til alltid.
 
 
 
I går laget jeg mitt eget vaniljesukker. Jeg bruker mye vanilje når jeg baker, da er det jo ekstra moro å kunne bruke hjemmelaget vaniljesukker. Det kan også være en fin gave til noen du vet er glad i å bake :)
 
Alt man trenger er 1 vaniljestang, 200 g sukker og et tett glass eller boks. Del vaniljestanga på langs, skrap ut frøene, og legg både frøene og vaniljestanga oppi sukkeret. Ta på lokket og rist godt. Det kan brukes med en gang, men skal visst bli enda bedre når det har stått en uke eller to.
 
 
 
Kjøpte syltetøyglasset på Søstrene Grene, sammen med to andre glass som jeg fylt med vaskemiddel. Grei oppbevaring, og så ser det pent ut!
 
 
Håper dere har hatt en fin onsdag :)
 
Silje
 
 

tirsdag 13. november 2012

Rocky Road Brownies

 
Dette er en fantastisk kake. En skikkelig kaloribombe, som smaker like godt som den ser ut til å gjøre :)
 
Rocky Road brownies
 
225 g smør
300 g sjokolade, 70%
1 vaniljestang
200 g brunt sukker
225 sukker
1 ts salt
4 store egg
150 g hvetemel
200 g valnøtter
 
Smelt smør og sjokolade i vannbad, eller i mikro i 1 minutt. Rør til alt er smeltet. Skrap ut frøene av 1 vaniljestang og ha oppi sjokoladeblandingen. Bland godt sammen. Rør inn sukker, brunt sukker og salt. Bland godt. Tilsett eggene og visp sammen. Rør inn hvetemelet, bland godt til det blir en fin og fyldig røre. Rør valnøttene inn til slutt. Fordel røren i en firkantet, ildfast form, kledd med bakepapir.
Stek på 180 grader i 35 minutter. Ta ut kaken.
 
 
 
Topping
50 g valnøtter
50 g sjokolade, 70%
100-150 g marshmallows
 
Dryss kaken med nøtter, sjokolade og tilslutt marshmallows. Sett kaken inn igjen, og stek i 8-12 minutter til.
 
Når kaken er ferdig stekt, lager du en sjokoladesaus
 
Sjokoladesaus
50 g sjokolade
1 ss sirup
3 ss fløte
 
Smelt sjokolade sammen med sirup i vannbad, eller 1 minutt i mikro. Tilsett fløten og rør godt sammen. Drypp sjokoladesausen over hele kaken med en skje. La den stå et par timer før du skjærer den opp. Server gjerne med vaniljeis.

(Love Manuela-Manuela Kjeilen)
 
 
En enkel og kjempegod kake! Verdt å prøve. Jeg droppet valnøttene i deigen, og halverte sukkermengden. Synes det holder med 200 g sukker :)
 
 
God tirsdagskveld fra meg til dere!
 
Silje
 
 
 


mandag 12. november 2012

Et godt lunsjalternativ


Litt lei av brødskiver og knekkebrød? Jeg har laget en oppskrift på muffins med ost og skinke, som er et godt lunsjalternativ. Hvis du ikke er så glad i ost og skinke, kan du jo ha i noe annet du liker. Du kan også bytte ut krydderet med noen gode urter, evt bytte ut noe av hvetemelet med grovt mel. Det er bare fantasien som setter grenser for hva slags godt du kan putte oppi denne muffinsrøra.
 
Lunsjmuffins
ca 12 stk
 
100 g smør
3 egg
3 dl hvetemel
2 dl havregryn, lettkokte
2 dl melk
1 dl fløte
1/4 ts chilipulver
1/4 ts gurkemeie
1/2 ts salt
200 g skinke
150 g ost
 
 
 
Kjør smøret i maskinen til det blir luftig. Ha i ett og ett egg og miks godt.  Bland sammen alt det tørre, og ha det oppi sammen med smør og egg. Ha også oppi melk og fløte. Miks det sammen til en luftig deig. Tilsett skinke og ost og rør det godt sammen.
 
Fordel i muffinsformer og stek på 200 grader i ca 20 min.
 
 
Lag din egen vri på disse lunsjmuffinsene, og nyt dem!
 
Ha en fin kveld :)
 
Silje