onsdag 31. oktober 2012

Norges beste sjokoladekake?


I dag sendte jeg inn mitt bidrag til Norsk ukeblads bakekonkurranse hvor de skal kåre Norges beste sjokoladekake. Jeg syntes det virket så moro, så jeg laget en egen oppskrift kun til denne konkurransen. Jeg tror ikke jeg vinner, men det er artig å prøve seg likevel. Mest sannsynlig får jeg ikke annet enn et Freia bakehefte i posten, men da fikk jeg ihvertfall laget en god oppskrift :)

 
Jeg deler ikke denne oppskriften foreløpig, men kanskje senere :)
 
Ha en fin Halloween feiring i kveld!
 
Silje

tirsdag 30. oktober 2012

Deilig helgemiddag- på en tirsdag



Jeg syntes det var på tide at disse syke menneskene rundt meg fikk litt ordentlig mat i seg. Så i dag laget jeg koteletter med grønnsaker stekt i ovnen. Å lage mat i en form i stekovnen er så greit. Bare å sette inn formen, så lager maten seg selv!
 
 
Jeg tok nakkekotteletter, krydret dem med salt og pepper, og helte litt olje over. Jeg skrelte 3 store poteter, 2 gulrøtter og en halv løk, og delte alt i båter. Smurte en ildfast form med litt olje, og la grønnsakene oppå, krydret med salt og pepper, og la kotelettene på toppen. Tok på litt ekstra olje, og satt det inn i ovnen på 200 grader og stekte det i ca 1 time. Jeg snudde kotelettene da halve tida var gått.
Det smakte himmelsk! Smaker ekstra godt med god mat midt i uka :)
 
 
Ha en fin kveld!
 
Silje

mandag 29. oktober 2012

Knasende gode knekkebrød

 
 
Jeg er ikke så glad i brød, og spiser helst knekkebrød. Det finnes masse god butikkjøpt knekkebrød, men jeg synes hjemmebakt smaker aller best. Her kommer en oppskrift på knasende gode knekkebrød :)
 
Knekkebrød
 
230 g sammalt spelt, grovmalt
140 g havregryn, store
140 g solsikkefrø
100 g linfrø
50 sesamfrø
1 ts salt
5 sl vann
 
 
Bland alt godt sammen til en seig deig. Smør deigen ut på to stekbrett med slikkepott. Smør så tynt som mulig, hvis knekkebrødene er for tykke, blir de seige. Stek på 175 grader i 10 min. Ta ut brettet og del opp i passende biter med en pizzzaskjærer. Stek videre i 30 min. Når knekkebrødene er ferdig stekt, knekker du dem opp, og legger dem på rist. Tørkes i ovnen på 50 grader i ca en halvtime. Ha ovnsdøra på gløtt.
Oppebevar knekkebrødene i en kakeboks, eller lignende, uten lokk.
 
 
Så er det bare å nyte :)
 
Silje
 
 
 

søndag 28. oktober 2012

Oppskrift: Søtt uten sukker

Her kommer oppskriften på muffinsene jeg laget før i dag, fulle av sunne og gode ingredienser. Jeg har fått testet de ut på noen i familien også, og de falt heldigvis i smak :)
 
 
Sunne små med nøtter og sjokolade
 
2 egg
150 g sukrin
1/4 vaniljestang
2 dl hvetemel
2 dl sammalt rug, fin
1/2 dl havregryn
2 ts bakepulver
2 dl melk
4 ss flytende margarin
50 g hakkede mandler
50 g hakkede valnøtter
50 g hakket sjokolade,70%
 
Pisk eggene sammen med sukrin og frøene fra vaniljestangen. Bland sammen alt det tørre i en bolle og tilsett sammen med melk og smør. Miks godt. Tilsett de hakkede nøttene og sjokoladen, og bland godt. Fordel i 12 muffinsformer.
Stekes på 175 grader i ca 20 min.
 

 
God søndagskveld :)
 
Silje
 

Søtt, godt og sunt

 
I dag morges da jeg var ute og gikk en tur, kom jeg på en oppskrift jeg hadde lyst til å prøve ut. Jeg baker jo alltid med sukker, gjerne med litt mindre sukker, men jeg har aldri prøvd å bake uten sukker. Så i dag har jeg testet ut å bake med sukrin. Det kan jo ikke sammenlignes med vanlig søt bakst, men det ble ganske godt.
Jeg kommer til å legge ut oppskriften senere i dag, så kan dere jo prøve dere på sunne muffins, med mandler, valnøtter og hakket sjokolade :)
 
Ha en nydelig søndag videre!
 
Silje

lørdag 27. oktober 2012

Små cheeriotreats til Halloween


 

Jeg kjøpte noen søte mini cupcakeformer i går, og i dag morges laget jeg cheeriotreats til alle de små heksene og monstrene som kommer på døra i kveld eller på onsdag. Kjempeenkelt, og litt morsommere enn bare en haug med godteri. Vi har kjøpt endel godteri også altså :)
 
 
 
 
Det er bare å smelte sjokolade,blande i cheerios, evt en annen type frokostblanding, fordele i små former og sette kaldt.
 
Ha en fin lørdag!
 
Silje

fredag 26. oktober 2012

Verdens enkleste, og beste gryterett


Nok en dag med ei syk jente i hus, som ikke har matlyst. Men hun ville gjerne ha gryterett til middag, så da var det jo bare å få laget det. Denne pleide vi å ha da jeg var liten. Den er kjempeenkel og utrolig god!
 
Du trenger:
 
2 pakker kjøttdeig, jeg har brukt karbonadedeig
4-5 gulrøtter
1 løk
ca 2/3 purre
3 dl vann
 
 
 
 
Brun kjøttdeigen i en stor gryte. Tilsett hakket løk og la den surre litt sammen med kjøttdeigen. Skjær purre i biter og gulrøtter i skiver. Tilsett i gryta sammen med vann. Man kan gjerne bruke mer vann, men jeg liker den best når det ikke flyter rundt på tallerkenen. Krydre med salt og pepper. La det småkoke i ca 20-25min. Kjenn etter om gulrøttene er møre.
Server med kokt ris.
 
 
Ha en fin helg alle sammen!
 Her håper vi ikke på annet enn en feberfri jente i løpet av helga, krysser fingrene.
 
Silje
 
 
 
 
 

torsdag 25. oktober 2012

Hvis jeg ber på mine knær

"Hvis eg love deg solskinn og strålande ver. Hvis eg gir deg alt du vil ha. Vil det då bli bra?
Du har det så fælt eg har lyst te å brøla. Det e feigt at unga kan bli så forkjøla"


Stakkars jenta mi har fått høy feber for andre gang på en uke. Hun våknet med 39,5 i feber, og den steg til 40 utover dagen. Finnes det noe verre enn når barna dine er syke?
Og det å bli nekta å både dra i barnehagen, OG å dra i bursdag i morgen er fryktelig frustrerende for en febersyk 4-åring.
Så da må mamma være litt kreativ.
Jeg avgårde dro og kjøpte en ny Barbie, og den kommer hun sikkert til å sette pris på når hun faktisk orker noe annet enn å bare ligge.
 
 
Og så ordnet jeg til en liten "liksombursdag" hjemme. Papptallerkner, plastkopper, pølse i brød og brus.
 
 
 
Hva gjør man ikke for sine barn? :)
 
Nå håper jeg det snart er slutt på sykdom her i huset for en stund.
Hold dere friske og raske, og ha en fin kveld!
 
Silje

onsdag 24. oktober 2012

Min beste eplekake

 
Jeg er heldigvis på bedringens vei, men etter en trilletur i dag, så kjente jeg at formen ikke var fullt så god som forventa. Jeg er ihvertfall piggere enn mannen min. Og han synes det å ligge hjemme og være syk er utrolig kjedelig, så jeg tenkte jeg skulle muntre ham opp litt med en kake. Da måtte det jo bli en av dem han liker best, nemlig eplekake! Med is til, selvfølgelig :) Dette er en oppskrift som jeg i utgangspunktet laget som en cupcakedeig, men jeg fant ut at den passet perfekt som eplekake også.
 
Jeg laget denne kaka i en 20 cm form. Hvis du skal lage kaka i en 24-26 cm form, er det nok lurt å doble deigen, for å få den høy og fin, evt halvannen størrelse :)
 
Vanilla apple cake
 
100 g mykt smør
100 g sukker
1/4 vaniljestang
2 egg
1,5 dl hvetemel
1 dl havregryn
3/4 ts bakepulver
1 dl fløte
1 dl melk
 
2 epler

 
 
 
Kjør smør, sukker og vanilje i mikseren til det blir lett og luftig. Tilsett ett og ett egg av gangen og miks godt mellom hvert egg. Bland sammen hvetemel, havregryn og bakepulver. Tilsett melblandingen og melk og fløte. Miks godt. Ha deigen i en form som er smurt eller dekket med bakepapir.
Så skreller du, og deler 2 epler i båter og legger oppå kaka, dytt båtene litt ned i deigen og dryss over litt brunt sukker og kanel.
Stekes på 200 grader i ca 30 min.Sjekk med en kakenål om kaka er ferdig.

Serveres lun med vaniljeis og litt hakkede mandler.
 
Denne kaken får en kjempegod smak, og holder seg saftig lenge.
 
 
Ha en fin høstkveld.
 
Silje
 

tirsdag 23. oktober 2012

No one puts baby in a corner

I helga hadde eldstejenta her høy feber, for dum som jeg var, sa jeg for et par uker siden at vi aldri er syke.. Så i går ble jeg også syk. Frøkna var heldigvis klar frisk og klar for barnehagen igjen i dag. Men mannen er også syk, så nå er han sendt i kjelleren for å se på tv, og så har jeg inntatt sofaen med det man trenger når man er syk. Og Dirty Dancing er kanskje det aller viktigste :) Satser på at jeg blir raskt frisk, for å være syk er ikke noe for meg. Og så krysser jeg fingrene for at minstejenta slipper unna.
 
 
Ha en fin dag!
 
Silje

mandag 22. oktober 2012

OSB! Sjokoladekonfekt

Jeg glemte å skrive noe i forrige innlegg!
Husk å oppbevare sjokoladekonfekten kaldt, så ikke sjokoladen smelter. Da blir det bare gris :)
 
 
Nå er sjokoladen stivnet på mine, så eldstemann fikk smake, og de var heldigvis godkjent.
Enjoy!
 
Silje

Sjokolade- på en litt sunnere måte

 
 
Hvem liker vel ikke sjokolade? Jeg har ennå ikke møtt noen som har sagt at de ikke liker det. Det er bare så synd at det skal være så usunt. Men i dag har jeg laget sjokoladekos som er litt sunnere. Jeg laget en voksenversjon, og en litt annerledes versjon til barn. Når det kommer til målene, så har jeg brukt 200 g sjokolade i hver oppskrit, og en mengde jeg synes er passe med nøtter og sjokolade.
 
Man begynner med å smelte sjokolade i en bolle over kokende vann, her bruker jeg 70% sjokolade fra Freia. Man kan også bruke sjokolade med høyere kakaoprosent. Når sjokoladen er smeltet, rører man inn en nøtteblanding. Jeg har brukt Spesial fra Nøttefabrikken. Disse er med havsalt, man kan også bruke nøtter uten salt. Jeg synes de salte nøttene sammen med den mørke sjokoladen smaker himmelsk!
 

Så er det bare å sette en skje med blandingen oppi små former.
 
 
Til barneversjonen valgte jeg Dronningsjokolade, den bitre smaken i mørk sjokolade faller ikke alltid i smak hos de minste barna. Man smelter sjokoladen på samme måte, og når sjokoladen er smeltet, så  blander man i Cheerios med havre. Til slutt fordeler man blandingen i former.
 


 
Når alt er fordelt, setter man formene kaldt til sjokoladen stivner.


Så er det bare å nyte, med litt bedre samvittighet :)
 
Silje
 

søndag 21. oktober 2012

Deilig søndagslunsj

Søndagsformiddager kan bli litt kjedelige. Og i dag var jeg litt lysten på noe godt til lunsj.  Etter en kikk gjennom kjøleskap og skuffer, fant jeg ut at nybakte pølsesnurrer hørtes fristende ut. Så da var det bare å sette en deig! Her kommer oppskriften :)
 
Deig
5,5 dl rugmel
5 dl hvetemel
2 ss olivenolje
1 ts salt
1 pose tørrgjær
ca 4 dl varmt vann
 
Ha alle ingrediensene i maskinen og kjør til deigen er glatt og smidig. Dekk til bollen og la deigen heve til dobbel størrelse.
 

Fyll til snurrene
4 ss tomatpure
3 ts oregano
1/4 ts hvitløk
2 ss vann
3 ss ketchup
Salt og pepper
350 g pølse, jeg har brukt Priors kjøttpølse med kylling og kalkun
Revet ost
 
Når deigen er hevet til dobbel størrelse, tar du den ut av bollen, og kjevler den til et stort rektangel. Bland alle ingrediensene til tomatsausen godt, og kutt pølse i små biter.

 
Smør tomatsausen utover deigen og legg på pølsene. Strø over revet ost og litt ekstra oregano. Rull sammen og del i 20-25 emner og sett på stekebrett. Dekk til, og etterhev i 15-20 min.
 

 
Stekes på 200 grader i ca 15 min.

 
Så er det bare å nyte! Hvis du ikke er så glad i tomatsaus, så kan du også smøre på Philadelfia, enten naturell eller med smak. Man kan bytte ut pølse med skinke eller salami hvis man liker det bedre. Det kan også være godt med vårløk eller løk i.
 
 
Kjempegreit å lage en porsjon med disse,så kan man ha noen den dagen man lager dem, og fryse resten. De er greie å ta med på tur, hvis man får besøk og vil servere noe annet enn kake, eller å bare varme i ovenen når man har lyst på noe godt
 
Ha en fin søndagsettermiddag :)
 
Silje
 



fredag 19. oktober 2012

God helg

 
Ønsker dere alle en flott helg. Her er begge jentene i seng, og stearinlysene tent. Sofaen er inntatt og vi er klare for Norske Talenter og film. Ingenting er som fredag!
 
Silje

Hvit fredagspizza

Pizza er kjempegodt, det er vel de fleste enige om. Og hvit pizzaer fint når man er litt lei av vanlig pizza. Jeg skal gi deg oppskriften på den jeg pleier å lage :)

Først lager jeg deigen. I dag bare blandet jeg sammen noe i en bolle, og da ble den slik:
 
3 dl siktet hvetemel
2 dl sammalt hvete, fin
1 dl sammalt rug, fin
1/2 ts salt
3 ts Provenceurter
1 ss olivenolje
25 g tørrgjær
ca 2,5 dl varmt vann
 
 
Bland alle ingrediensene i en bolle og elt til en glatt, fin deig. Dekk til bollen, og la den heve til dobbel størrelse.

Fyll til pizzaen 
400 g strimlet kyllingkjøtt
1 gul paprika
ca 1 boks skivede champignon, evt fersk champignon
1 boks Creme fraiche lett
Salt
Pepper
Provenceurter
Litt hvitløk
Revet ost på toppen
 
 
Jeg steker kylling og krydrer den. Det er også godt å ha sjalottløk i panna sammen med kyllingen. Etter noen minutter i panna, tilsetter jeg Creme Fraiche. Jeg blander den godt sammen med kyllingen og krydrer etter behov. Jeg lar blandingen småputre litt før jeg tar den av plata så den tykner.


Når deigen er hevet til dobbel størrelse, kjevler jeg den ut og legger den på en stekeplate dekket med bakepapir. Jeg fordeler Creme fraiche-blandingen utover pizzaen og legger på paprika og champingnon. Strør over ønsket mengde ost.

Pizzaen stekes på 225 grader i 12-15 min. Server gjerne med ruccola, det smaker veldig godt til hvit pizza.
Enjoy!
 
 
Ønsker dere en fin fredagskveld :)
 
Silje